LEGISLATIVE COUNCIL
Question on notice

22 0CT 2013

Wednesday, 18 September 2013

333. Hon Robin Chapple to the Minister for Mental Health representing the
Minister for Planning.

With regard to the rules governing the development of local planning strategies and
local planning schemes, I ask:

(a) is it permitted for a local planning scheme to be based on a draft local planning
strategy that is currently out for public comment;

(b) does the Minister agree that a local planning strategy that is advertised for public
comment could be changed as a result of these comments, Shire councillor's
comments and a recommendation of the WA Planning Commission prior to
gazettal; '

(¢) if yes to (b), how can a local planning sceme be advertised when its basis is in
draft form; and :

(d) if no to (b), why not?

Answer

(a) Yes.

(b) Yes.

(c) Town Planning Regulations 1967 clause 12A(1) requires that the local government,
in preparing a new scheme, prepare a scheme report in the form of a Local Planning
Strategy, and clause 12B requires that the local government advertise the Local Planning
Strategy as if it were part of the Scheme. The Western Australian Planning Commission
Local Planning Manual 2010 also states that “While a local planning strategy may be
prepared, and endorsed in advance of the local planning scheme, it is recommended that
the strategy be formulated in conjunction with the scheme, and that both documents are
advertised concurrently. This allows for concurrent comment on both documents, and for
both documents to be modified consistently (if required).”

(d) Not applicable
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